ေသြးတိုးမၿဖစ္ေစရန္ဆားေလွ်ာ့စားနည္းမ်ား

ေသြးတိုးမၿဖစ္ေအာင္ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ႕အစားအေသာက္ကိုမွန္ကန္ ေအာင္စားဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ၿပည့္၀ဆီ(Saturated Fat)ေရွာင္ပါ။ကာဗိုဟိုက္ ဒရိတ္ကိုေလ်ာ့စားပါ။အသီးအနွံဟင္းသီးဟင္းရြက္ကိုမ်ားမ်ားစားပါ။ေသြး တိုးၿဖစ္ေစတဲ့အစားအေသာက္ထဲမွာအဓိကပါေနတာကဆားပဲၿဖစ္ပါတယ္။ ဆားမ်ားရင္ခႏၱာကိုယ္ထဲမွာေရစုေဆာင္းမွဳမ်ားၿပီးေသြးတိုးၿဖစ္နို္င္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ဆားမွီ၀ဲမွဳကိုေလ်ာ့စားဖို႕နည္းလမ္းေတြကိုေဖာ္ၿပလိုက္ရပါတယ္။ -အစားအေသာက္ကိုၿပင္ဆင္တဲ့အခါမွာဆားကိုေလွ်ာ့ထည့္သင့္ပါတယ္။အ စားအေသာက္ကိုၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္တဲ့အခါဆား၊အခ်ိဳမွဳန္႕ေတြမ်ားမ်ား ထည့္မယ့္အစားဟင္းခတ္ပစၥည္းေတြၿဖစ္တဲ့အေမႊးအၾကိဳင္(ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ နံနံပင္၊ၾကက္သြန္နီ၊ရွာလကာရည္၊သံပုရာရည္၊ဟင္းေမႊးမဆလာ၊ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္မိတ္)ေတြထည့္လိုက္ရင္အရသာရွိသြားပါတယ္။ -ထမင္းစားပြဲေပၚမွာဆားဗူးမတင္ထားပါနဲ႕။ထမင္းစားတဲ့အခါဆားၿဖဴၿပီး စားတဲ့အက်င့္ကိုေရွာင္ပါ။ -အစားအေသာက္ေတြမွာအငန္ဓာတ္ပါတဲ့အစားအေသာက္(ငါးပိ၊ငါး ေၿခာက္၊ငံၿပာရည္၊လက္လုပ္ခ်ဥ္၊ငန္တဲ့ေဆာ့စ္၊ခရုဆီ၊စည္သြပ္ဗူး၊အာလူး ေၾကာ္၊သရက္သီးသနပ္)စတာေတြကိုေရွာင္ပါ။ဆိုဒီယမ္နဲ႕အခ်ိဳမွဳန္႕(MSG)နည္းတဲ့အဆင္သင့္အစာကိုပဲစားပါ။ -ဆားကိုတစ္ေန႕မွာလက္ဖက္စားဇြန္းသံုးပံုေလးပံုကေနတစ္ဇြန္းထိပဲစား သင့္ပါတယ္။ -အထူးေၿပာခ်င္တာကခနၱာကိုယ္မွာပိုတက္စီယမ္နည္းရင္လည္းေသြးတိုး နိုင္ေၿခမ်ားပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ပိုတက္စီယမ္ပိုမ်ားတဲ့သံပုရာသီး၊ေရွာက္သီး၊ ကြ်ဲေကာသီး၊လိေမၼာ္သီးစတဲ့အသီးအနွံေတြကိုစားသင့္ပါတယ္။ -ကယ္လစီယမ္ဟာလည္းေသြးတိုးေရာဂါမၿဖစ္ေအာင္ထိန္းေပးနိုင္တာ ေၾကာင့္ကယ္လစီယမ္ပါ၀င္တဲ့အဆီထုတ္ထားတဲ့နို႕၊ဒိန္ခ်ဥ္၊ငါးေသးေသး ေလးေတြကိုစားသင့္ပါတယ္။ကယ္လ္စီယမ္မ်ားတဲ့အစားအေသာက္ေတြကို မစားေသာက္ၿဖစ္ရင္ၿဖည့္စြက္ေဆးကိုေသာက္သင့္ပါတယ္။ -သတၱဳဓာတ္ေတြၿဖစ္တဲ့မဂၢနီဆီယမ္၊ဇင့္၊ခရိုမီယမ္ စတာေတြလည္းေသြးတိုးမၿဖစ္ေအာင္ကာကြယ္နိုင္တာေၾကာင့္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္အေစ့အဆန္ေတြကိုစားေပးသင့္ပါတယ္။ ဇြန္ခိုင္ဦး(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)